13 Kasım 2015 Cuma

Windows 7 Özellikleri



Windows 7





Windows 7 Özellikleri ,XP ve Vista kullanıp geçiş yapan kişiler bu özelliklerde adeta takılıp kalırlar.Amacımız Windows 7 işletim sisteminin özelliklerini ,ekran görüntüleriyle öğretmektir.Eğer Windows7 kurulumu yaptıysanız size bu yazımız yararlı olacaktır.


Windows 7 Özellikleri konumuzun başlıkları ;
Windows 7 Masaüstü, Tema ve Ortam Özellikleri
Windows 7 ozellikleri-Aero Tema Özellikleri



Windows 7 ozellikleri-Gadgets

Windows 7 ozellikleri-Ekran Çözünürlüğü Yapılandırması
Windows 7 ozellikleri-Kütüphaneler (Libraries)
Windows 7 Özellikleri-Windows Media Center
Windows 7 Özellikleri-Windows Media Player
Windows 7 Özellikleri-Windows Movie Maker
Windows 7 Özellikleri-Oyunlar
Windows 7 Özellikleri-Windows Touch Özellikleri
Windows 7 Özellikleri-ISO Yazdırma Özelliği
Windows 7 Özellikleri-Windows Faks ve Tarama Özellikleri
Windows 7 Masaüstü, Tema ve Ortam Özellikleri



Masaüstü Temalar ,bilgisayarınızı kişiselleştirmeye yönelik arkaplan resimleri, pencere renkleri ve seslerin birleşimidir. Ayrıntılar’ı tıklatarak her temanın resim koleksiyonunun önizlemesini yapabilirsiniz. Eğer bir temayı edinmek için İndir’i ve ardından Aç’ı tıklatın. Bu, temayı bilgisayarınıza kaydeder ve masaüstünüze koyar.


Bir masaüstü arka planını almak için , en güvenilir kaynak microsoft’un hd resimler tema bölümünde microsoft temalar dan Şimdi bunu edinin’i tıklatın, görüntüyü sağ tıklatın ve ardından Arka plan olarak belirle’yi tıklatın.İşte bu kadar…

Windows 7 Özellikleri – Aero Tema Özellikleri



Windows 7 grafiksel arayüzde birçok yenilikle gelmiştir. Bunlardan en önemlisi geliştirilmiş olan Aero temasıdır. Aero temasındaki şeffaflık özellikleri ön plana çıkartılmış ve kullanımda verimliliğin yanı sıra görsel estetik de getirmiştir. Windows7 ile beraber özellikle masaüstü ve pencerelerin yerleşiminde kullanıcıda alışkanlık oluşturacak derecede başarılı özellikler kullanıma sunulmuştur. Aşağıda bu özelliklere özet olarak değinmeyi uygun görüyorum.


Özellikle yoğun olarak Windows işletim sistemi kullananların öteden beri aşina olduğu Alt+Tab tuş kombinasyonu (Şekil 3.1) uygulamalar arasında geçişi sağlamakla beraber Windows 7 arayüzünde pencerelerin ön izlemelerinin görüntülenmesini sağlar.

























Alt+Tab tuş kombinasyonunun yanı sıra Windows tuşu ve Tab kombinasyonu ile pencereler arasında görsel estetik açısından çok zengin bir geçiş yapılabilir.







a. Snapping


Windows 7’yi kullanırken bu bölüme başlarken de bahsettiğim gibi kullanıcıda alışkanlık yaratacak düzeyde başarılı olan özelliklerden biri olan “Snapping” pencerelerin ekranda sağa, sola ya da yukarı yaslanması ile tam ekran ya da tam ekranın ya- rısı olacak şekilde kullanılmasına olanak tanır. Pencereleri ekrana kolayca yerleştirme özellikle çalışma sırasında verimliliği oldukça artıran ve eş zamanlı birden fazla ekranı kolayca görmeyi sağlayan bir özelliktir.





Bir pencerelerin üzerinden imleç ile tutulup sürüklenerek imlecin ekranın sağ, sol ya da üst kenarına dayanması ile pencerenin yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilir.



b. Shaking


“Shaking” özelliği ise ekranda çok sayıda pencere aktif olarak bulunduğunda bunlardan bir tanesini masaüstünde etkin kılmayı ve diğerlerini simge durumuna küçültmeyi sağlayan bir özelliktir. Ekranda tek başına kalması istenen uygulama, penceresinin üst kısmından tutulup imleç ile sağa sola hareket ettirildiğinde diğer pencereler simge durumuna küçültülecektir. Böylelikle bir uygulama tek başına değerlendirilebilir. Tek bir uygulama etkin kılınarak çalışma dikkatini toplayacak ya da böyle bir düzenlemeyi sağlayacak bir uygulama olarak göze çarpmakta olan shaking ile tekrar uygulama sağa sola hareket ettirildiğinde simge durumuna küçültülen pencereler masaüstündeki eski konumlarına döneceklerdir.



Windows 7 Özellikleri – Gadgets



Gadgets ya da Masaüstü araçları, adının da çağrıştırdığı gibi “Müfettiş Gadget”ın araçlarının çeşitliliğinde ve değişik kullanım amaçlarında olabilir. Gadget’ların amacı kullanıcının her zaman elinin altında bulundurmak istediği küçük programları masaüstüne yerleştirerek rahatça kullanmasını sağlamaktır. Bu araçlar zamanı gösteren takvim, saat gibi araçlardan sistem performansını anlık olarak gösteren araçlara, oradan hava durumu bilgisi veren oradan da borsa bilgilerine, küçük oyunlara uzanan geniş bir yelpazede yer alır. Kişisel olarak gadget geliştirilebileceği gibi Microsoft Online’dan da birçok başarılı gadget’a erişilebilir.






Gadget’lar Windows Vista ile hayatımıza girmiş olsa da Vista yapısında “Side bar” isimli bir uygulamanın ekranda etkin olarak çalışmasını gerektiriyordu. Gadget’lar temel olarak Sidebar içerisine konumlandırılıyordu. Bu uygulama da çözünürlükle değişmekle beraber ekranın yaklaşık olarak sekizde birlik bölümünü kullanılmaz hale getiriyordu. Böylelikle gadget’ların kullanım oranını düşürdüğünü söyleyebiliriz. Ancak Windows 7 içerisinde gadget’lar masaüstünde istenilen yerde rahatlıkla ko- numlandırılabilir haldeler ve eskisinden daha fazla günlük bilgisayar kullanımımız içerisindeler.






Gadget’ların düzenlenmesi de Windows 7 içerisinde masaüstüne sağ tuş tıklandığında açılan menüden diğer ekran yapılandırma ögelerinden bağımsız bir şekilde “Gadgets” seçeneği ile yapılabilir.





Windows 7’nin kurulumu ile beraber gelen gadget’lar görüldüğü gibidir. Bu gadget’larla takvim, saat, anlık sistem performansı, döviz fiyatları, rss’ler, hava durumu gibi birçok konuda bilgi alınabilir.









Gadget’lar masaüstünde istenilen yere rahatlıkla yerleştirilebilirler ve farklı büyüklüklerde olabilirler. Çok sayıda gadget da eş zamanlı olarak kullanılabilir.













Her bir Gadgets farklı detaylılıkta ayarlar içerir. Örneğin Şekilde görüldüğü gibi saat amaçlı bir gadget’ının çeşitli ayarları yapılandırılabilir. Çeşitli farklı tarzlarda saat görünümü elde edilebilir.









Varsayılan gadget’ların haricinde daha fazla ve çeşitli gadget’a erişmek için gadget’ların yapılandırıldığı menüdeki “Get more gadgets online” seçeneği kullanılabilir.









Masaüstü ve Sideshow araçlarının altından istenen gadget indirilip kolayca kurulabilir. Buradaki çeşitlilik bölgesel seçeneklere göre farklılık göstermektedir. Web sayfasının arayüzünden farklı bölgeler ve ülkeler seçildiğinde gadget’ların değiştiği gözlemlenebilir.









İstenen gadget’a ilişkin linke tıklanarak gadget download edilebilir .













Download edilmeye karar verilen gadget işletim sistemi içerisinde belirlenen bir lokasyona indirilir ve buradan sisteme kurulur.













Gadget kurulduktan sonra yine masaüstünde istenilen bölgeye yerleştirilip gerekiyorsa detay ayarları yapılabilir. Örnek olarak alttaki resimde görüldüğü gibi çeşitli haber video’larına ulaşılmasını sağlayan bir gadget içeriği yapılandırılabilir.







Windows 7 Özellikleri-Ekran Çözünürlüğü Yapılandırması



Ekran Çözünürlüğü bilgisayarın ve işletim sisteminin yine verimli kullanılabilmesini sağlayan unsurların başında gelir. Doğru ekran çözünürlüğü ile karakterlerin ve grafiksel ögelerin büyüklükleri insan gözünün rahatlıkla algılayabileceği boyutlara getirilebilir. Ayrıca monitörler de kendilerine en uygun çözünürlüğe getirildiklerinde görüntü netliğinde hissedilir bir artış olacaktır. Ekran çözünürlüğünün doğru olarak yapılandırılması öncelikle ekran kartı sürücüsünün başarılı bir şekilde yüklenmesi ile mümkündür. Windows 7 ile çok farklı üreticilere ait donanımların sürücülerinin birçoğu online olarak indirilip otomatik olarak kurulur. Bu da kurulumun ardından hiç ya da çok az sayıda sürücünün (driver) yüklenerek işletim sisteminin hazır hale getirilmesini sağlar.


Ekran çözünürlüğünü ayarlamak için masaüstüne sağ tıklanarak menüden “Screen Resolution” seçeneği ile ekran çözünürlüğünün yapılandırılacağı arayüze ulaşılır.









Ekran çözünürlüğü yapılandırma arayüzünde bilgisayarın kullandığı monitöre ve kullanılmakta olan ekran çözünürlüğüne ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Windows 7 ile ekran kartı arayüz açısından desteklediği takdirde ya da ekstra donanımlarla çok sayıda monitör ile kullanılabilir. Masaüstü birden fazla monitöre genişletilerek aynı işletim sisteminin birden fazla monitör üzerinde daha geniş bir kullanım alanı sunması sağlanabilir.

















Monitörlerin desteklediği ölçüde ekran çözünürlüğü için oldukça geniş bir aralık vardır. Windows 7 kullanımı için önerilebilecek en düşük çözünürlük ise 1024×768 çözünürlüğüdür.





Ekran çözünürlüğü menüsünün gelişmiş seçeneklerinde ekran kartına ilişkin sürücü ayrıntılarına ve ekran tazeleme frekanslarına ulaşılabilir.





Monitörler farklı üreticiler tarafından imal edildikleri için renkleri farklı gösterebilirler. Kimi monitörler renkleri daha sıcak yani kırmızı tonlarında gösterirken kimileri daha soğuk yani mavi tonlarında gösterebilir. Renk paleti açısından grafik tasarımı ile uğraşan profesyonelleri kullandığı özel-profesyonel monitörler de mevcuttur. Özetle çeşitli uygulamalar ya da Windows arayüzü için istenen monitör-renk ayarlarına yönelik kalibrasyon yapmak gerekebilir.





Görüntü kalibrasyonu birçok aşamadan oluşur. Bu aşamalardan biri olan kontrast ayarları aşağıdaki gibidir.





Yine başka bir kalibrasyon adımı olan yazı karakterlerinin net görülmesini sağlayan “ClearType Text Tuner” alt resimde incelenebilir. ClearType özelliği ve “Calibri”, “Segoe”, “Cambaza” gibi ClearType yazı tipleri özellikle çok yaygın olarak kullanılan LCD monitörler için metinlerin kolay okunabilirliğini artırır ve net olmasını sağlar. Kalibrasyon arayüzünde ekranda en net görülen metin seçilerek ilerlenir.





Ekran çözünürlüğü yapılandırma arayüzünde karakterlerin ve uygulama simgelerinin daha büyük ya da küçük görülebilmesini sağlayan bir yapılandırma seçeneği de bulunmaktadır.













Metinlerin ve simgelerin büyüklükleri varsayılan boyutlarda ya da çözünürlüğü değiştirmeden %125, %150 oranlarında daha büyük görüntülenebilir.Bu yapılandırma da kişinin çalışma arayüzünü en rahat çalışabileceği şekilde görmesine olanak tanır.









Ekran çözünürlüğü ve görüntü özelliklerine ilişkin yapılandırma ayarlarının detayları ve diğer teknik bilgiler “Help & Support” – Yardım arayüzünden edinilebilir.Bu özellik internet bağlantısının aktif olduğu zamanlarda Microsoft.com’dan online içerik getirecektir. Dolayısıyla en güncel yardım içeriğine web browser’a ihtiyaç duymadan klasik yardım menüleri aracılığıyla erişilebilir.





Kütüphaneler (Libraries)


Kütüphaneler, Windows 7 ile beraber gelen bir başka yeni özelliktir. Kütüphaneler ya da orijinal adı ile Library özelliği bilgisayarın içinde farklı yerlerde tutulan ancak birbirleri arasında ilişki bulunan klasörleri ve dosyaları istenildiği takdirde, yerlerini değiştirmeden tek bir klasörün içerisindeymiş gibi göstererek bu verilere kolay eri- şimi sağlar. Kütüphanelerle beraber istenirse çeşitli projeler için birçok farklı klasör içerisindeki birçok farklı dosya tipi istenirse de farklı klasörler içerisindeki resim, müzik, video gibi benzer dosya içerikleri library içinde toplanarak aynı yol altından erişimleri sağlanır. Library’ler her hangi bir dosyanın üzerinde çalışılması ve ardın- dan kaydedilmesi aşamasında kayıt arayüzünde görüleceğinden library içine kayıt aşamasında da kolaylıkla ulaşım sağlanır. Varsayılanda Documents, Music, Pictures ve Videos olmak üzere 4 temel library vardır.


Örneğin bilgisayarın diskinde bulunan ve içerisinde müzik dosyaları barındıran bir klasör,klasör seçeneklerinden rahatlıkla library içine dahil edilebilir.









Library içinde tutulmak istenen klasör üzerine gelip sağ tıklayarak klasör özelliklerinden “Include in library” seçeneğinden istenen library seçilir.









Seçilen library’nin içerisine dahil edilen dosya alt resimde olduğu gibi Music Library’nin içerisinde görülebilir ve istenildiğinde bu dosya içeriğine ulaşılabilir.





Varsayılan library’leri kullanmanın yanı sıra daha önce söz ettiğim gibi farklı amaç- larla özel library’ler de oluşturulabilir. Yeni libreye oluşturmak için bir klasörün üze- rinde sağ tuş seçeneklerinden “Include in library” seçeneğinin altından yeni library oluşturulabilir ya da alttaki resimde görüldüğü gibi libraries’in görüldüğü her hangi bir explorer arayüzünde libraries üzerine sağ tuş ile tıklanıp new seçeneğinden“Library” seçeneği tıklanır.









Oluşturulan library istenildiği şekilde isimlendirilebilir ve diğer library’lerin altında görülmeye başlar.





Farklı lokasyonlardaki klasörler, oluşturulan yeni library içerisine varsayılan library’ler için olduğu gibi yine sağ tuş ile eklenebilir.





Oluşturulan library’nin içerisinde alt resimde görüldüğü gibi çok sayıda klasör aynı library’nin içerisinde barındırılabilir.







Windows 7 Özellikleri – Windows Media Center



Windows Media Center, Windows 7 Home Premium, Professional, Enterprise ve Ultimate versiyonlarında bulunan bilgisayara zengin medya özellikleri kazandıran bir uygulamadır. Media Center uygulaması Windows XP’den beri Windows dünyasının içerisindedir. Vista çeşitli güncellemelere uğramış ve Windows 7 ile çok başarılı bir uygulama olarak karşımızdadır. Özellikle ev kullanıcıları için bilgisayarın görüntüsünü LCD ya da Plazma ekranlara aktararak kullanmak dolayısıyla bilgisayar desteğiyle oturma odasından hem internete girmek hem de video, müzik, resim gibi medya içeriklerine ulaşmak amacı varsa Media Center alt yapıdaki en şık uygulama olacaktır. Media Center’a entegre çalışabilecek, uzaktan kumanda ya da klavye gibi donanımlar bulunmaktadır. Bu donanımlarla beraber oturma odasında bilgisayar kullanma konforu daha da artacaktır. Artık birçok evde farklı amaçlarla kullanılan birden fazla bilgisayarın olduğunu da göz önünde bulundurursak “Home Theater PC – HTPC” kavramı hayatımızın her geçen gün daha da içinde olmaktadır. Hatta Microsoft ev bilgisayarlarını ve medya içeriğini yönetmek için Windows Home Server işletim sistemini piyasaya sürmüştür.


Windows 7 işletim sistemi içerisinde Windows Media Center’a başlat menüsünden erişilebilir.





Windows Media Center açıldıktan sonra kullanıcıdan bir takım ayarlar yapmasını isteyebilir. Bu ayarlarla beraber bazı güncellemelerin bilgisayarda etkin olması büyük olasılıktır. Bu ayarların ve gerekiyorsa güncellemelerin sonucunda Windows Media Center kullanıma hazır hale gelecektir.









Windows Media Center içerisindeki çeşitli ayarları yapılandırabilmek için karşılama menüsünün en altındaki Tasks yani Görevler başlığı altından setting seçeneği kullanılabilir. Şekillerden de anlaşılabileceği gibi Windows MediaCenter arayüzünde menüler arasındaki geçişler görsel estetik açısından zengin olmasıyla beraber yön tuşlarıyla sağa sola, yukarı ve aşağıya şeklinde yapılır. Dolayısıyla uzaktan kumanda gibi donanımlarla da gayet rahat bir şekilde bu geçişler mümkündür.


Görevler bölümünde bilgisayarı kapatma, oturumu kapatma, stand-by konumuna alma gibi seçenekler de mevcuttur. Bunlarla beraber TV’ye bağlanmış bir bilgisayarın rahatlıkla güç yönetimi de yapılabilir.













Windows Media Center içerisindeki müzik bölümüyle bilgisayarın içerisindeki tüm ses dosyaları ya da bu index oluşturulurken belirlenen içerik farklı müzik türlerinde gruplandırılarak ekrana gelir. Müzik türlerinin yanı sıra sanatçı, besteci, şarkı adı vb. seçeneklerle de bu gruplama görülebilir. Buradan istenilen kriterlerdeki parçalara ulaşılır.





Yine bu menüden albüm kapaklarının görüldüğü ve istenilen albümün seçilebildiği albüm görünümüne de geçilebilir. Buradan seçilen albüm içeriği dinlenebilir.









Pictures + Videos arayüzüne gelinerek picture library içerisinde önceden dahil edilmiş içerik görüntülenebilir.Picture Library içerisinden istenen resimler kullanıcı tarafından verilen rating’lere göre ya da çekildikleri / yüklendikleri tarihlere göre grup halinde görüntülenebilirler. Tüm bu işlemler yapılırken daha önceden dinlenen bir müzik dosyası ya da daha önceden izlenen bir video dosyası varsa kesintiye uğramayacak müzik devam edecek video ekranın sol alt köşesinde küçültülmüş olarak oynatılacaktır.





Video’lar bölümünde ise istenen video seçilip rahatlıkla tam ekran olarak izlenebilir. Video oynatılırken de video’ya ilişkin bilgiler alınabilir, çeşitli ayarlar yapılabilir.









Windows Media Center içerisindeki en başarılı ve kullanışlı özelliklerden biri olan Ekstralar ya da Keşfet Menüsü canlı yayın akışlarını takip edebilme imkânı sağlar. Bu menünün içerisine ilk defa girildiğinde bu servis için online içerik sağlayan servislerin bulunması gerekir. Dolayısıyla bu hizmetten yararlanmak için internet bağlantısı gereklidir.









Keşfet Menüsüne girildiğinde Windows Media Center için hizmet veren servisler görülür. Bu servislerle beraber Windows Media Center üzerinden internet bağlantısı ile canlı ve kayıttan TV yayınlarına, radyo yayınlarına ulaşılır.





Windows Media Center yapısındaki bu servisler için de belli zaman aralıkları ile güncellemeler gerekebilir. Alt resimde örnek bir güncelleme görülmektedir





Bu servislerden birine girildiğinde alt servisler görülmektedir. Buradan da çeşitli TV kanallarına ve canlı radyo yayınlarına erişilebilir. Windows Media Center için farklı hizmet sağlayıcıları kendi arayüzlerini tasarlamaktadırlar.









Canlı yayın sırasında Windows Media Center üzerinden yayın izlenebilir. Yapı gereği 1mbit’lik internet bağlantı hızlarında bile yayın izlenirken oldukça akıcı bir görüntü izlenmektedir. Bu özellikle şimdilik bir kısım servis sağlayıcıların yayınladıkları içerik ile sınırlıdır ancak bilgisayar üzerinde TV kartının olup olma- ması gerektiği konusunda soru işareti yaratmaya yeterlidir.

















Windows Media Center içerisinden izlenen kanala ait yayın akışı da yayınların detaylarıyla beraber sunulmaktadır (Şekil 3.45). Buradan kanala ait haftalık yayın akışına erişebilir ve detaylı bilgi alınabilir.









Windows Media Center arayüzünden yine Ekstralar seçeneği ile çeşitli oyunlara da ulaşmak ve Windows Media Center arayüzünden ayrılmadan oyun oynayabilmek mümkündür (Şekil 3.46).









Bunların yanı sıra Windows Media Center ile doğrudan TV kartı ile televizyon izlemek ve bu yayınları kayıt etmek de mümkündür.









Windows Media Player


Windows Media Player, Windows 7 işletim sisteminin varsayılan media oynatıcısı- dır. Windows Media Player ile birçok farklı formatta kayıtlı ses dosyalarını dinlenebilir, yine birçok farklı formattaki video içeriklerini oynatılabilir. Bunun yanı sıra CD/DVD içerikleri doğrudan Windows Media Player ile açılabilir. Bir müzik CD’si rip işlemi ile mp3 ya da wma formatında bilgisayara kayıt edilebilir, bilgisayar- daki mp3 dosyalarından müzik CD’leri oluşturulabilir ve doğrudan içerik başka bir uygulamaya ihtiyaç duymadan CD’ye yazdırılabilir. Bilgisayardaki müzik dosyaları Windows Media Player kütüphaneleri yardımıyla gruplandırılabilir ve MP3 çalarlarla senkronize edilebilir. Windows 7 yapısında varsayılan olarak gelen Windows Media Player 12 ile herhangi başka bir medya oynatıcıya gerek duymadan müzik ve video dosyaları oynatılabilir. Birçok codec tipi Windows Media Player’a entegre olabilir.


Windows Media Player’a Başlat simgesinden açılan menü ile ya da görev çubuğundan erişilebilir.





Windows Media Player ilk açılışı sırasında gizlik, depolama ve oynatma mekanizmalarına ilişkin bazı ayarların yapılması istenecektir. Bu seçe- neklerden “Recommended” yani önerilen seçeneği ile devam edildiği taktirde Windows Media Player otomatik olarak yapılandırılacak ve hazır hale gelecektir. Bunun yanı sıra “Custom” kişiselleştirilmiş seçeneği ile devam edildiğinde ise bahsedilen bu ayarların yapılandırılabileceği yeni arayüzler açılacaktır.





Windows Media Player için gizlilik ayarları yapılandırılabilir. Bu ayarların içinde oynatılan medyaya ilişkin bilgilerin internetten indirilerek gösterilmesinden Cookie dosyalarının tutulmasına varıncaya kadar çeşitli ayar seçenekleri mevcuttur.





Bu ayarlar yapılandırıldıktan sonra Windows Media Player’ın alt resimde de görülen arayüzü kullanıcıyı karşılar.Seçilen medya “Play” tuşuna basılarak Windows Media Player içerisinde oynatılabilir. Medya durdurulabilir, geri ya da ileri alınabilir. Listedeki bir sonraki medyaya geçiş yapılabilir.





Windows Media Player arayüzünden müzik dosyaları “Burn” seçeneği ile CD ya da DVD gibi medyalara yazdırılabilir. İstenirse Audio CD oluşturulabilir. Yine bu arayüzden CD/DVD yazmak için detay özellikler ayarlanabilir.













Windows Media Player arayüzünde klavyedeki Alt tuşuna basarak ,alt şekildeki gibi çıkartılan menüde “File” ve ardından “Manage Libraries” seçeneklerinden library’lere erişilebilir ve buradaki dosyalar Windows Media Player yapısında oynatılabilir.









Alt resimde görüldüğü gibi yine aynı menü içerisinden “View” görünüm seçeneğinden oynatılan videonun büyüklüğü ve ekrana yerleşimi ayarlanabilir.









Windows Media Player dış görünüm modunda ise oldukça kompakt bir yapıya sahiptir. İstenirse bir liste oluşturulup bu listedeki ses dosyalarının sırayla ya da karışık çalmaları sağlanabilir. Çalan şarkı bir albümün içinde yer alıyorsa şarkının bulunduğu albüme ait kapak görüntüsü de yine bu ekranda gösterilebilir. İstenirse müzik dinlerken bu ekranda çeşitli animasyonların görülmesi de sağlanabilir.







Windows 7 Özellikleri – Windows Movie Maker



Windows Movie Maker, çeşitli video dosyalarından ya da bilgisayarda bulunan fotoğraf ve benzeri görüntülerden yeni video dosyaları oluşturmaya yarayan bir uygulamadır. Windows Movie Maker, Windows 7 ile beraber “Windows Live” servislerinin içerisine dahil edilmiştir. En son sürümü Windows Live Movie Maker 2011’dir. Windows 7’nin içerisinde yerleşik olarak bulunmayıp internetten live.com adresinden ücretsiz olarak download edilebilir.





Windows Media Player ilk açılışı sırasında gizlik, depolama ve oynatma mekanizmalarına ilişkin bazı ayarların yapılması istenecektir. Bu seçeneklerden “Recommended” yani önerilen seçeneği ile devam edildiği taktirde Windows Media Player otomatik olarak yapılandırılacak ve hazır hale gelecektir. Bunun yanı sıra “Custom” kişiselleştirilmiş seçeneği ile devam edildiğinde ise bahsedilen bu ayarların yapılandırılabileceği yeni arayüzler açılacaktır.





Windows Movie Maker için Windows Live Essentials’ın kurulum arayüzünden alt resimdeki gibi Movie Maker uygulaması seçilir ve yükle seçeneği ile ilerlenir.





Seçilen ögelere göre kurulum gerçekleşir. Kurulum sırasında gerekli dosyalar internet ortamından indirilecektir. Ardından bilgisayara yüklemesi gerçekleşecektir









Windows Live Essentials içerisinden Windows Movie Maker’ı yükledikten sonra kullanabilmek için servis sözleşmesinin onaylanması gerekir.













Windows Movie Maker yüklendikten sonra Başlat menüsündeki kısayolundan Movie Maker uygulamasına erişilebilir.













Windows Movie Maker uygulaması açıldıktan sonra birleştirilmek ya da düzenlenmek istenen videolar ekranın sağ tarafındaki bölmeye aktarılıp istenilen sırada ve farklı görüntü geçişleriyle düzenlenebilir. Ekranın sol tarafındaki önizleme bölmesinde ise hazırlanacak videonun son hali gözlemlenebilir. Hazırlanan video son haline getirildiğinde Windows Movie Maker uygulaması aracılığıyla Microsoft Skydrive, Facebook ve YouTube gibi online servisler üzerinde doğrudan yayınlanabilir, istenirse de e-mail olarak gönderilebilir CD/DVD’ye yazdırılabilir.







Windows 7 Özellikleri – Oyunlar



Windows 7 ile beraber Hesap Makinesi, Paint gibi birçok efsanevi uygulamada da gelişmeler olmuştur. Bu uygulamaların yanı sıra yıllardan beri Windows işletim sisteminin içinde bulunan Solitaire, Mayın Tarlası, FreeCell gibi oyunlar küçük gelişmelerle halen korunmaktadır. Bunların yanı sıra yeni oyunlar da mevcuttur. Microsoft Online’dan daha fazla oyun indirebilmek de mümkündür.


İşletim sistemine kurulan daha kompleks diğer oyunlara da Başlat menüsündeki “Games – Oyunlar” bölümünden ulaşılabilir. Tüm oyunlar bu şekilde başlatılabilir.





Mayın Tarlası – Minesweeper oyunu Windows 7’nin içerisinde de korunmaktadır.









Oyunların hepsi ayrıca bir pencere içerisinde de görüntülenebilir. Bu pencerede ek olarak sistemin performans değerlendirmesi olan “Rating” bilgisi görülür. Pencerenin üst kısmından erişilebilecek bir diğer uygulama ise “Kontrol Paneli” bölümünde detayları ve kullanımı açıklanmış olan “Parental Controls – Ebeveyn Denetimleri” uygulamasıdır. Bu uygulama ile ebeveynler çocuklarının bilgisayar kullanımına ve oynayabilecekleri oyunlara saat ya da oyun içeriği gibi çeşitli kısıtlamalar getirebilirler.



Windows 7 Özellikleri – Windows Touch Özellikleri



Windows 7 ile beraber gelen bir diğer özellik ise MultiTouch yani bir dokunmatik ekranda birden fazla parmakla iş yapabilme yetisidir. MultiTouch ile beraber aynı ek- ran üzerinde birden fazla kişi eş zamanlı olarak parmaklarını kullanarak çalışabilir. Bir kişi de tek başına 10 parmağını eş zamanlı olarak kullanıp özgürce çalışabilir.


Elbette ki bu teknolojiyi kullanmak için dokunmatik ekranlı bilgisayarlar kullanmak gerekmektedir. Tablet PC’ler için de birçok özelliği bünyesinde barındıran Windows 7 MultiTouch özelliği ile tablet pc kullanımını bir adım öteye götürmektedir.













Windows 7 MultiTouch özelliği bilgisayar kullanımına getirdiği özgürlük ve yaratıcılık imkânları ile bilgisayarlarımızda yoğun olarak kullandığımız Windows işletim sis-


temlerinde yeni bir devir açıyor.











Windows 7 Özellikleri – ISO Yazdırma Özelliği



Windows 7 ile beraber önceden birçok farklı uygulama ile yaptığımız görevler bu uygulamanın kullanımlarına gerek kalmadan işletim sistemine entegre bir şekilde gelmektedir. Örnek olarak CD/DVD yazmak gibi işlevler ek bir yazılıma ihtiyaç duy- madan rahatlıkla yapılabilir. Boş CD ya da DVD bilgisayara takıldıktan sonra içine


Bilgisayar altından erişilip yazılmak istenen dokümanların sürükle – bırak şeklinde CD/DVD içerisine atılmasıyla yazdırma işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra Windows Media Player ile müzik CD’leri, Windows Movie Maker ile izlenebilir VCD ve DVD içerikleri hazırlanabilir. Burada ek olarak ISO formatındaki CD/DVD imaj kalıpları doğrudan medyalara yazdırılabilir.


ISO dosyasının üzerine gelip sağ tuş menüsünden “Burn Disk Image” seçeneği ile Windows Disk Image Burner uygulamasına erişilir.





Windows Disk Image Burner uygulaması açıldıktan sonra CD/DVD yazdırma özelliği olan sürücüleri algılayacak istenilen sürücünün seçimi ile boş bir medyaya ISO yazdırma işlemi gerçekleşecektir.













Windows Faks ve Tarama Özellikleri


Windows Faks ve Tarama özellikleri ile Windows 7 bir faks makinesi özelliklerini yerine getirebilir. Tarayıcı / Scanner donanımları da bu uygulama aracılığı ile Windows 7 içerisine taradığı dokümanları aktarabilir.






NOT Windows Faks ve Tarama ile faks alınıp gönderilebilmesi için bilgisayarınızda faks modem kartı takılı olmalıdır. Bu kart ise aktif bir telefon hattına bağlı olmalıdır. Diğer bir seçenek olarak network üzerindeki başka bir faks özellikli cihaz kullanılabilir.









Faks gönderme ve almak için faks ayarlarının yapılandırılması gerekir.Windows Faks ve Tarama uygulaması, faks göndermeye çalışınca öncelikle bu yapılandırmanın tamamlanması gerekir. Yapılandırma seçenekleri olarak bilgisayarın üzerine doğrudan takılmış olan bir faks modem kartının ya da network bağlantısı ile erişilebilen bir faks server’ın kullanılabilmesi için gerekli yönlendirmeler kurulum ayarları olarak sunulur.


2 yorum:

  1. Windows her yeni sürümü ile birlikte birçok hatayı ortadan kaldırsa da hem yeni eklenen hem de daha önceden beri var olan hataları ile büyük sıkıntılar ortaya çıkarabiliyor. Özellikle üçüncü parti yazılımlar ve kötü yazılımlardan dolayı ortaya çıkan windows hataları ile ilgili aşağıdaki siteyi sizlere önermekteyim. Bu site üzerinden hem windows hatalarına hem de oyun, program, Microsoft yazılımlarının hatalarına rahatlıkla ulaşabilir ve çözüm önerilerini inceleyebilirsiniz.
    http://www.windowshatalari.com

    YanıtlaSil
  2. reis win 7 mi kaldı. Adamlar 10 nu bile 2025 te sonlandıracak. Windows 10 Sağ Altta Hava Durumu kapatma

    YanıtlaSil

Sosyal Ağlar

İpuçları ve Araçlar

Canlı Danışma

siteyi nasıl buldunuz

Popüler Yayınlar

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *